top of page

ARGILĂ

Un material natural, ecologic și durabil cu multiple proprietăți 

Am ales pentru finisajul interior un material simplu, dar cu multiple proprietăti. Argila este un material natural, local și durabil, folosit de mii de ani în construcții. Pereții din argilă contribuie la reglarea umidității la interior, datorită capilarității care permite dispersia vaporilor de la exterior la interior și viceversa, în funcție de sezon. Argila contribuie de asemenea și la confortul termic al locuinței, prin inerția termică mare ce permite stocarea căldurii, pe care o radiază treptat atunci când temperatura interioară scade. Pe lângă acestea, plăcile de argilă sunt și un bun izolant fonic.   

Placă de argilă ecologică 22mm

Plăcile de argilă LehmOrange se potrivesc foarte bine cu structura din lemn, deorece ajută la menținerea acestuia uscat, reducând posibilitatea apariției mucegaiului. Argila are un conținut de umiditate constant de 6%, în timp ce conținutul de umiditate din lemnul uscat depaseste rar 9% sau chiar 12% în cazul lemnului pentru construcție.

Fiind o soluție foarte robustă, în plăcile de argilă se montează fie o serpentină cu agent termic, fie o rezistență electrică și astfel peretele sau tavanul de argilă acționează ca un sistem radiant de încălzire. În casele modulare NIDUS folosim încălzirea radiantă electrică, datorită necesarului de căldură foarte mic, pentru faptul că este confortabilă și din considerente de fiabilitate și siguranță (am eliminat focul și gazul din interiorul casei). 

Placă radiantă de argilă cu rezistență termmică în interior

Plăcile de argilă se montează în mai multe configurații, în funcție de sistemul structural. În casele modulare Nidus, o aplicăm direct pe peretele de lemn prin fixare cu șuruburi, peste care aplicăm un strat de finisaj umed tot din lut. Pentru situațiile în care este nevoie de un strat adițional de izolație termică sau fonică la interior, plăcile de argilă se fixează pe niște montanți verticali din lemn.  

lehm orange 2 copy.png

1. Perete de interior
 

2. Montanți din lemn 
 

3. Strat izolant 100mm (cânepă, celuloză, fibră de lemn etc)

4. Plăci rigide de argilă natuală 22mm

5. Țesătură de armare pentru rosturile dintre plăci

6. Tencuială din lut fin

7. Finisaj interior din argilă (colorată după preferințe)

Plăcile din argile pe care le folosim în casele ecologice Nidus sunt o solutie modulară, fiabilă și sustenabilă, deoarece este un material rigid și uscat la temperaturi mici, avand o energie inglobată relativ mică, comparativ cu alte finisaje de interior (plăcile din argilă sunt uscate la temperaturi reduse). 

 

În ceea ce privește protecția la zgomot, argila acționează ca un izolant fonic atunci când este aplicată pe pereți și tavan ca finisaj. În configurația de mai sus, unde plăcile de argilă sunt montate pe un strat de termoizolație de 100mm, valoarea izolării fonice este de 51dB. Comparând însă performanțele acustice cu un material convențional:

Performanță acustică 

3 plăci de gips carton (12,5 mm) = 1 placă argilă (22 mm)

Află mai multe despre argilă și aplicațiile sale deosebite în construcții de la unul dintre cei mai renumiți producători din Germania

bottom of page