CLAGHE
CLOSED LOOP AIR GROUND HEAT EXCHANGER
SCHIMBĂTOR DE CĂLDURĂ GEOTERMAL CU BUCLĂ ÎNCHISĂ
designed by Daniel Barbu-Mocanescu
Energia geotermală (sau energia pământului) este una dintre sursele regenerabile de energie disponibilă din abundență și fără întrerupere, îndiferent de sezon sau regiune. Poate fi valorificată cu ușurință fie pentru aplicații industriale, cât și rezidențiale. Cele mai întâlnite soluții pentru locuințe sunt pompele de căldură geotermale (sau denumite sol-apă) pentru încălzire/răcire.
O altă metodă mai simplă de valorificare a potențialului termic al solului este schimbătorul de căldură sol-aer, sau denumit generic ”Puț Canadian”. Acesta este format dintr-o țeavă de o anumită lungime (de obicei 40-50 m) îngropată în pământ la o anumită adâncime (de obicei 1,5-3 m) și un ventilator simplu care trage aerul proaspăt de la exterior prin acea țeavă, încălzindu-se iarna și răcindu-se vara prin energia geotermală de mică adâncime a solului, câștigând câteva grade (ex. de la 35 °C, aerul exterior poate fi răcit pana la 22-24 °C). Sistemul trebuie prevăzut însă cu un mecanism de evacuare a condensului iar teava trebuie sa fie una specială, tratată cu ioni de argint pe interior pentru a preveni formarea bacteriilor, ceea ce îi crește costul. Per total, sistemul este unul simplu și eficient și merită investiția.
Sistemul poate fi însă îmbunătățit și dus la următorul nivel. CLAGHE (Closed Lood Air Ground Heat Exchanger) asigura un aport de aer proaspăt climatizat constant, la parametri optimi de confort, și vara și iarnă, fără surse suplimentare de răcire sau încălzire. CLAGHE este compus dintr-un schimbător geotermal cu buclă închisă îngropat în pământ la o anumită adâncime, un schimbător de căldură aer-aer și sistem de ventilație cu recuperare de căldură.


Adâncimea și lungimea se calculează în funcție de locație și tipul de sol iar acesta are rolul de a capta energia termică a solului, indiferent de sezon. Aerul proaspăt exterior este preîncălzit/răcit de aerul vehiculat în schimbătorul geotermal, fără a se amesteca, urmând apoi să ajungă în interiorul casei abia după ce a făcut schimb de căldură cu aerul evacuat din interior, în recuperatoul de căldură, din nou, fără a fi amestecate
Marele beneficiu al CLAGHE este că introduce aerul proaspăt de afară în interior la parametri optimi de confort, atât vara (24-26°C) cât și iarna (20-23°C), iar consumul necesar de energie este minim, cât al unui bec incandescent. Un alt beneficiu al sistemului este că previne apariția bacteriilor sau a radonului în aerul vehiculat în sistem, fără a fi nevoie de tubulaturi speciale sau alte materiale costisitoare. Sistemul CLAGHE se instalează ușor, de preferat înainte de a fi asamblată casa iar costul de investiție se amortizează în mai puțin de 5 ani, urmând ca apoi să îți răcești și încălzești casa aproape gratuit, cu energie regenerabilă din pământ.