Nidus Team
ANALIZĂ COST BENEFICIU: CASA NIDUS vs CASA CONVENȚIONALĂ DIN ZIDĂRIE
Actualizată în: 30 apr. 2020
Cât costa?
Poate cea mai adresată întrebare atunci când vine vorba de o casă, fie că e vorba de structură, termoizolație sau alte materiale de construcție. În acest articol, facem analiză cost beneficiu între o casă modulară naturală NIDUS și una convențională pe zidărie, trecând în revistă următoarele: costul cu materialele de construcție și manopera, timpul de execuție și impact asupra ocupanților și asupra mediului.
Pentru asta, ne-am raportat doar la structura cu termosistem și finisaje interioare, fără instalații și alte echipamente, ca să nu scriem o teză de doctorat. Am analizat câte o secțiune de perete de 1 m2 din fiecare configurație: perete NIDUS, perete zidărie #1 și perete zidărie #2.
Peretele de zidărie #2 are o configurație atipică și are un strat de termoizolație mai gros pentru a ajunge la aceeași rezistență termică cu peretele NIDUS (R=11,1 m2*K/W) și astfel compara costurile raportat la performanța termică.
Ce înțelegem noi prin cost
Când vorbim de cost, preferăm să privim totul din perspectivă și nu să ne raportăm doar la un anumit material. Casele modulare NIDUS sunt gândite ca o soluție integrată, ca pe un produs finit pe care îl achiziționezi (ca atunci când îți cumperi o mașină, o plătești și o primești, fără alte bătăi de cap). Din acest motiv ne raportăm la toată soluția ca atare.
În tabelul de mai jos, am defalcat costul materialelor pentru fiecare configurație de perete în parte:
Peretele NIDUS

Peretele de zidărie #1

Peretele de zidărie #2

Găsești aici tabelul complet cu referințele de cost.
Analiză comparativă
1. Costuri
Peretele NIDUS este de 2,2 ori mai scump decât peretele zidărie #1 și de 1,76 ori mai scump decât peretele zidărie #2. Manopera pentru casa NIDUS este inclusă în prețul structurii și nu se percep costuri adiționale cu asamblarea pe șantier.
Ce este important de menționat aici este că o casă modulară NIDUS are un cost de achiziție prestabilit și astfel nu ai probleme cu ”neprevăzutele” de pe șantier, care pot ajunge și la 30% din valoarea totală a clădirii.
2. Performanță termică
Peretele NIDUS (R=11,1 m2*K/W) este de 2,6 ori mai eficient ca prezetele zidărie #1 (R=4,85 m2*K/W) și are aceeași rezistență termică cu peretele de zidărie #2 (R=11,1 m2*K/W). Am analizat performanța termică în acest articol Comparație performanță termică: casa NIDUS vs casă convențională din zidărie
3. Timp de execuție
Pentru o casă modulară prefabricată NIDUS, execuția se împarte în 1) prefabricare casă în hală în proporție de peste 90% și 2) asamblare pe șantier. Prefabricarea durează între 2-4 săptămâni iar asamblarea între 2-4 zile, în funcție de vreme. Aici nu luăm în calcul fundația pentru că poate fi ori din beton (cu timpii de uscare aferenți) ori din piloni metalici (fundația casei din Brezoi este din micropiloți metalici și am executat-o în 4 ore).
Pentru o casă convențională de zidărie, timpul de execuție variază între 2-3 luni în funcție de managementul activităților de șantier, perioada, disponibilitatea și seriozitatea echipei de construcție (forța de muncă ne/calificată a devenit o problemă la noi).
4. Sănătatea ocupanților
Pe termen lung, sănătatea ocupanților este direct influențată de clădire, în mare parte prin calitatea aerului și confortul interior. În casele modulare naturale NIDUS am urmărit să eliminăm pe cât posibil materialele procesate chimic cu emisii toxice de COV (Compuși Organici Volatili) și formaldehidă (substanțe toxice cancerigene), motiv pentru care am optat pentru lemn simplu în loc de placaje, izolație din TERMOPAIE sau argilă ca finisaj interior.
Lăsăm casa să ”respire” și nu o sigilăm într-o pungă, tocmai pentru a permite materialelor să lucreze. Argila reglează umiditatea la interior și paiele din pereți ”lucrează” bine cu lemnul și pemite transferul vaporilor în pereți, reglând conținutul de umiditate din structură și permitând vaporilor să circule, fără să apară mucegaiul (încă se fac studii pe tema asta).
5. Impact asupra mediului
Life Cycle Assessment (LCA) sau ciclul de viață al unei clădire este o analiză extensivă ce ia în calcul energia înglobată într-un material sau clădire (pornind de la extracția materiei prime, fabricare, transport, punere în operă, demolare), precum și emisiile de CO2 aferente. Practic, calculează amprenta de carbon a unei clădiri, pornind de la materialele de construcție.
Izolația ecologică din TERMOPAIE - paie mărunțite și suflate - ce au o amprentă de carbon negativă deoarece ele absorb CO2 din atmosferă prin fotosinteză pentru a crește. Practic dioxidul de carbon este ”stocat” în pereții casei, fenomen cunoscut în literatura tehnică drept ”carbon sequestration”. Folosim un material natural, locat și regenerabil pentru a îndeplini cele mai înalte standarde de eficiență.
De cealaltă parte, polistirenul sau alte materiale izolate ca vata minerală, necesită energie pentru a fi produse și au o amprentă de carbon asociată. Același principiu se aplică și pentru zidărie, beton și restul materialelor de construcție. Am abordat acest subiect mai pe larg în alt articol: Impactul clădirilor asupra mediului
Concluzie
Costul sau prețul unei case nu este întotdeauna cel mai important aspect, dacă privim lucrurile din perspectivă. Dar chiar și așa, când ne raportăm la costul unei case, ar trebui să ne gândim nu doar la costul de achiție, ci și la costul de operare (facturi lunare la utilități, mentenanță etc) pe o durată medie de 50 ani.
Câtă energie va consuma acea casă ca să-ți asigure confortul necesar?
Cât de sănătos e mediul interior în care vei locui în următorii tăi ani?
Ce impact va avea casa ta asupra mediului inconjurător? (în care va fi din ce mai dificil să locuim în următorii ani din cauza schimbărilor climatice).
Sunt din punctul nostru de vedere niște întrebări pe care oricine ar trebui să și le pună înainte de a-si construi o casă.