top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiNidus Team

ARGILA: UN MATERIAL SIMPLU, DAR CU MULTIPLE PROPRIETĂȚI

Materiale de construcție pe bază de argilă pentru case rezistente, durabile și sănătoase


Istoric și utilizare

Argila este un material natural, sustenabil și simplu, dar cu multiple proprietăți. Este utilizat încă din cele mai vechi timpuri pentru olărit, plăcuțe de scris, obiecte de artă, obiecte muzicale și în special, lucrări de construcție. Oamenii preistorici au fost primii care au descoperit proprietățile utile ale argilei. Unele dintre primele cioburi ceramice s-au găsit în Honshu, Japonia și sunt datate în jurul anului 14.000 î.Hr.


Argila ca ingredient definitoriu în compoziția lutului este unul dintre cele mai vechi materiale de construcție de pe pământ, printre alte materiale geologice antice naturale, precum piatra și materiale organice ca lemnul. Între o jumătate și două treimi din populația lumii, atât în societățile tradiționale, cât și în țările dezvoltate, încă trăiesc sau lucrează în clădiri realizate cu lut, adesea coapte în cărămidă sau blocuri ceramice, ca parte esențială a structurii sale portante.


De asemenea, ingredient primar în multe tehnici naturale de construcție, argila este folosită pentru a crea structuri de chirpici, cob, cordwood (pereți din bucăți de lemn zidit în argilă), rammed earth (pământ compactat) și elemente de construcție precum pereți din nuiele și chirpic, tencuială de argilă, pardoseli de lut și vopsele de lut și material de construcție ceramică. Argila era folosită ca mortar în coșurile de cărămidă și pereții de piatră, unde e protejată de apă.


Proprietăți chimice

Din punct de vedere chimic, argila este o rocă naturală sau un sol natural cu granulație fină (sub 0.002 mm), care combină unul sau mai multe minerale de argilă cu posibile urme de cuarț (SiO2), oxizi metalici (Al2O3, MgO etc.) și materie organică. Depozitele de lut geologic sunt compuse în cea mai mare parte din minerale de filozilicat care conțin cantități variabile de apă prinse în structura minerală.


Argilele sunt plastice datorită mărimii și geometriei particulelor, precum și a conținutului de apă și devin dure, fragile și non-plastice la uscare sau ardere. În funcție de conținutul solului în care se găsește, argila poate să apară în diverse culori precum alb, gri, maro sau portocaliu profund spre roșu.


Fiind un material natural cu proprietăți fizice și mecanice foarte bune, noi în folosim în casele modulare naturale NIDUS sub formă de finisaj interior din plăci de argilă și, în aplicații speciale, sub formă de rammed earth.


Rammed earth (Pământ compactat)

Este o tehnică antică de construcție pe bază de argilă prin care se pot face fundații, pereți și podele prin compactarea succesivă a unui amestec de pământ argilos, calcar, var și pietris, rezultând un element compact, rezistent și durabil în timp.


Proces de fabricare al unui perete de Rammed Earth

Materialele mai sus menționate se introduc într-un cofraj împreună cu un stabilizator (de obicei ciment) și se compactează succesiv în jurul unei structuri suport, până la 50% din volum. După înlăturarea cofrajului, peretele poate fi tencuit cu argilă sau lăsat în forma sa compactată prin aplicarea unui lac de protecție. În pozele de mai sus, noi am compactat pământul în straturi de diferite culori, pentru un design deosebit. În interiorul peretelui pot fi introduse tubulaturi, cabluri sau o serpentină de apă sau rezistență electrică pentru a-i valorifica masivitatea termică pentru încălzirea casei.


Elementele de construcție din pământ compactat sunt foarte rezistente și durabile în timp dacă sunt executate corect și pot atinge valori de până 20MPa la forța de compresiune. Un beneficiu semnificativ al acestui material este inerția termică foarte mare , ceea ce ajută la reglarea pasivă variațiilor de temperatură zi/noapte și a umidității la interior în intervalul 40-60%, dacă pereții interiori cu argilă nu sunt finisați suplimentari cu alte tencuieli care nu sunt pe bază de argilă.


Argila uscată

Este alcătuită dintr-un amestec de argilă, nisip, apă și un material organic fibros ca rumeguș, paie sau cânepă ce-i conferă armarea. Amestecul se așează în diverse forme și se usucă natural la soare sau la temperaturi reduse, nefiind arse în cuptor, precum cărămida sau teracota. Argila uscată se găsește pe piață sub formă de placaje, armate cu plasă de cânepă sau alte materiale organice asemănătoare.


Montaj panouri de argilă direct pe perete

Sunt foarte ușor de montat pe pereți la interior și datorită faptului că este uscată natural și nu coaptă, contribuie semnificativ la reglarea umidității și a temperaturii. Este o soluție modulară, performantă și din punct de vedere acustic. O placă de argilă uscată de 22mm echivalează 3 plăci de gips carton de 12,5mm din punct de vedere al izolării fonice.


De ce argila?

Argila este un material natural disponibil din abundență, este foarte versatil, fiind folosit de mii de ani în felurite industrii. Recent, materialele de construcție pe bază de argilă (și nu ne referim la cărămizi sau blocuri ceramice) încep să capteze tot mai mult atenția publicului, fiind considerate o soluție în a reduce impactul pe care clădirile îl au asupra mediului.


Materialele de construcție pe bază de argilă sunt non-toxice, au o amprentă de carbon foarte redusă (atâta timp cât nu este arsă în cuptoare), contribuie semnificativ la reglarea umidității și a calității aerului interior, sunt rezistente la foc și dăunători, contribuie pasiv la menținerea temperaturii constante datorită masivității termice ridicate și este de asemenea un bun izolant fonic.




Singurul dezavantaj este că fiecare sistem constructiv pe bază de argilă necoaptă necesită muncă intensivă și pe-alocuri specializată. Însă punând în balanță toate beneficiile pe care le oferă mediului înconjurător și ocupanților, noi credem că merită efortul.


#argila #materialenaturale #tehnologii

1.801 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page