Caută
  • Nidus Team

ARGILA: UN MATERIAL SIMPLU, DAR CU MULTIPLE PROPRIETĂȚI

Materiale de construcție pe bază de argilă pentru case rezistente, durabile și sănătoase


Istoric și utilizare

Argila este un material natural, sustenabil și simplu, dar cu multiple proprietăți. Este utilizat încă din cele mai vechi timpuri pentru olărit, plăcuțe de scris, obiecte de artă, obiecte muzicale și în special, lucrări de construcție. Oamenii preistorici au fost primii care au descoperit proprietățile utile ale argilei. Unele dintre primele cioburi ceramice s-au găsit în Honshu, Japonia și sunt datate în jurul anului 14.000 î.Hr.


Argila ca ingredient definitoriu în compoziția lutului este unul dintre cele mai vechi materiale de construcție de pe pământ, printre alte materiale geologice antice naturale, precum piatra și materiale organice ca lemnul. Între o jumătate și două treimi din populația lumii, atât în societățile tradiționale, cât și în țările dezvoltate, încă trăiesc sau lucrează în clădiri realizate cu lut, adesea coapte în cărămidă sau blocuri ceramice, ca parte esențială a structurii sale portante.


De asemenea, ingredient primar în multe tehnici naturale de construcție, argila este folosită pentru a crea structuri de chirpici, cob, cordwood (pereți din bucăți de lemn zidit în argilă), rammed earth (pământ compactat) și elemente de construcție precum pereți din nuiele și chirpic, tencuială de argilă, pardoseli de lut și vopsele de lut și material de construcție ceramică. Argila era folosită ca mortar în coșurile de cărămidă și pereții de piatră, unde e protejată de apă.


Proprietăți chimice

Din punct de vedere chimic, argila este o rocă naturală sau un sol natural cu granulație fină (sub 0.002 mm), care combină unul sau mai multe minerale de argilă cu posibile urme de cuarț (SiO2), oxizi metalici (Al2O3, MgO etc.) și materie organică. Depozitele de lut geologic sunt compuse în cea mai mare parte din minerale de filozilicat care conțin cantități variabile de apă prinse în structura minerală.


Argilele sunt plastice datorită mărimii și geometriei particulelor, precum și a conținutului de apă și devin dure, fragile și non-plastice la uscare sau ardere. În funcție de conținutul solului în care se găsește, argila poate să apară în diverse culori precum alb, gri, maro sau portocaliu profund spre roșu.


Fiind un material natural cu proprietăți fizice și mecanice foarte bune, noi în folosim în casele modulare naturale NIDUS sub formă de finisaj interior din plăci de argilă și, în aplicații speciale, sub formă de rammed earth.


Rammed earth (Pământ compactat)

Este o tehnică antică de construcție pe bază de argilă prin care se pot face fundații, pereți și podele prin compactarea succesivă a unui amestec de pământ argilos, calcar, var și pietris, rezultând un element compact, rezistent și durabil în timp.


Proces de fabricare al unui perete de Rammed Earth

Materialele mai sus menționate se introduc într-un cofraj împreună cu un stabilizator (de obicei ciment) și se compactează succesiv în jurul unei structuri suport, până la 50% din volum. După înlăturarea cofrajului, peretele poate fi tencuit cu argilă sau lăsat în forma sa compactată prin aplicarea unui lac de protecție. În pozele de mai sus, noi am compactat pământul în straturi de diferite culori, pentru un design deosebit. În interiorul peretelui pot fi introduse tubulaturi, cabluri sau o serpentină de apă sau rezistență electrică pentru a-i valorifica masivitatea termică pentru încălzirea casei.