Nidus Team
CASE PREFABRICATE vs CASE CONVENȚIONALE
Actualizată în: 8 mai 2020
Beneficiile prefabricării și cum poate tehnologia actuală să eficientizeze modul în care vom construi în viitor.
Mai mulți oameni, mai multe locuințe
Populația lumii e în creștere și în consecință și cererea pentru locuințe, mai ales în zonele urbane, în care vor locui 70% din populație până în 2050.
Metodele convenționale de construcție sunt ineficiente în a răspunde cererii foarte mari, motiv pentru care multe țări Europene se confruntă cu o criză de locuințe rezidențiale. Pe lângă cost și timp de construcție, o altă problemă a sectorului clădirilor este impactul pe care acestea îl au asupra mediului, atât din punct de vedere al consumului de energie, cât și a materialelor de construcție.
Însă evoluția tehnologică accelerată din ultimii ani își spune cuvâtul și în domeniul construcțiilor.
”70% din proiectele de acum pot fi construite din elemente prefabricate”. Mike Putnam, CEO & President Skanska UK
Ce este o construcție prefabricată
Prefabricarea, sau ”off-site construction”, sau ”tehnica de construcție volumetrică modulară”, este o metodă specifică prin care mare parte din elementele de construcție ale unei clădiri sunt pre-asamblate în altă locație decât cea a clădirii (de obicei într-o hală) fiind ulterior transportate și asamblate pe șantier. Scopul este de a crește eficiența, scădea timpul de asamblarea, reduce costurile și intensitatea muncii pe șantier, inclusiv riscurile asociate.
Conform Offsite Construction Hub, există 3 tipuri de tehnici de construcție modulară:
Construcții Volumetrice Modulare: module compacte ce au incluse instalații, finisaje, mobilier etc, din diferite tipuri structurale (lemn, metal, container etc) - cu 50-60% mai eficient decât metodele convenționale de construcție;
Construcții Hibride: elemente volumetrice și panouri prefabricate - cu 30-40% mai eficient decât metodele convenționale de construcție;
Panouri prefabricate: din diferite materiale structurale (CLT, Timberframe, Light Steel Frames etc) - cu 20-30% mai eficient decât metodele convenționale de construcție;
Casă prefabricată vs casă convențională
Pe lângă faptul că sunt executate în hală, într-un mediu controlat, indiferent de sezon, casele modulare prefabricate:
reduc timpul de execuție cu 65%, iar pentru că timpul înseamnă bani,
costurile scad cu 45% (logistică, manoperă, cheltuieli neprevăzute etc)
și astfel rezultă cu 75% mai puține defecte*
Un proiect este mult mai ușor de gestionat din punct de vedere logistic, deoarece în timpul execuției sunt mult mai puțini furnizori de gestionat pe șantier (echipa de zidari, echipa de finisaje, instalatori, tâmplării etc), ceea ce duce la o mai bună organizare și implicit la costuri mai mici.
Pentru că totul se rezumă la costuri, o casă prefabricată are costuri prestabilite și previzibile și astfel este un mare avantaj în relația client - constructor/dezvoltator, dar și în relația client-bancă, în situația în care e nevoie de finanțare pentru construcția casei. Avem o secțiune separată despre finanțare verde.
Casele modulare prefabricate NIDUS
Am mers pe ideea de a prefabrica cât mai mult în hală, transporta cât mai eficient și asambla cât mai rapid, îndeplinind în același timp toate cerințele unei case pasive. O provocare pe care am acceptat-o.
Am împărțit fiecare proiect în mai multe etape:
Proiectare: eficientizată și optimizată, întrucât proiectul este standard și se modifică foarte puțin. Însă detaliile tehnice fac diferența și lucrăm constant să le îmbunătățim ca să creștem performanța termică, să scădem timpii de asamblare și să optimizăm costurile;
Prefabricare: am împărțit casa în module cu diferite funcțiuni (ex. modul tehnic) pe care le asamblăm în fabrica din Brezoi; modulele sunt făcute din structură TRAROM și TERMOPAIE, pe care le finisăm pe interior cu plăci de argilă. Baia și bucătărie sunt deja echipte și mobilate în modulul tehnic, la fel și instalația sanitară, de încălzire și ventilație cu recuperare de căldură. Timpul de fabricare durează între 2-4 sătpămâni, în funcție de volumul de lucru.
Asamblare: se face după un plan simplu și bine pus la punct, astfel încât să se desfășoare ca un joc de puzzel, fără prea multe intervenții suplimentare. Timpul de asamblare durează între 2-4 zile, în funcție de vreme.
Ca o comparație o casă obișnuită din zidărie are un timp de execuție de 2-3 luni și poate crește în funcție de perioada construcției, disponibilitatea forței de muncă, planificarea bugetului și cheltuielile neprevăzute care pot ajunge și la 30% din valoarea clădirii.
Am urmărit să eficientizăm pe cât posibil fiecare proces și să inovăm, astfel încât să-ți oferim posibilitatea de a-ți putea configura singur propria casă modulară NIDUS (modelul NIDUS Condor) în funcție de preferințe, având costurile și timpul de realizare prestabilite. Îți cumperi o casă ca pe o mașină, rapid și fără bătăi de cap.
Concluzie...‘Modernise or Die’
Este titlul raportului lui Mark Farmer despre sectorul construcțiilor din UK, care conform spuselor lui este ” în declin”, ”lipsit de inovație și colaborare” și din care ”lipsesc cercetarea și dezvoltarea”. Pe lângă aceestea, se estimează că forța de muncă în construcții va scădea cu 25% în următorele decenii, ca urmare a faptului că industria construcțiilor nu este atractivă pentru următoarele generații. Iar situația din regat nu este singulară, este din ce în ce mai întâlnită la restul țărilor europene și nu numai.