Nidus Team
CÂT DE MARE TREBUIE SĂ FIE O CASĂ
Utilizarea spațiului într-o locuință și cum trebuie proiectată o casă în funcție de obiceiurile tale și nu după convențiile sociale
Suprafața utilă a unei case
Oricine și-ar dori o casă în care să se simtă în largul lui, să aibă suficient spațiu pentru el/ea și partener/ă și copii, un loc de luat masa, stat la televizor sau relaxat pe terasă, afară în aer liber. Poate la prima vedere confortul unei case pare a fi direct proporțional cu suprafața utilă. În realitate însă, dacă ne uităm la obiceiurile noastre de zi cu zi, nu folosim în totalitate nici măcar jumătate din tot spațiul interior pe care îl avem la dispoziție.
Vorbind de suprafața medie a unei case, iată mai jos situația în câteva țări, conform acestui infografic în care poți găsi mai multe detalii.
Australia 189 mp
SUA 177 mp
Canada 167 mp
UK 148 mp
Franța 146 mp
Germania 138 mp
România 133 mp
Mexic 132 mp
Spania 122 mp
Brazilia 120 mp
Cat spațiu folosim de fapt în realitate într-o casă?
O întrebare la care au răspuns cei de la UCLA din Los Angeles, care au făcut un studiu timp de 4 ani (2014-2017) pe 32 de familii din clasa mijlocie din Los Angeles, în care au analizat modul în care este folosit spațiul într-o casă obișnuită. În cadrul studiului nu au fost luate în considerare camerele de dormit de la etaj ci s-a pus accentul cum este utilizat spațiul interior pe parcursul zilelor obișnuite din timpul săptămânii și weekend.
După monitorizarea membrilor familiei la fiecare 10 minute pe o anumită perioadă de timp, s-a constatat ca: Aprox. 70% din timp este petrecut în spații precum bucătăria și camera familiei (în România e sufrageria în care familia stă împreună), în timp ce mare parte din restul casei a rămas nefolosit.
Desigur, obiceiurile și stilul de viață diferă de la o țară la alta și de la o cultură la alta dar întrebarea evidentă care rezultă din acest studiu pentru fiecare dintre noi este:
Raportat la obiceiurile noastre, cât % din suprafața utilă a casei este într-adevăr utilizată?
Fiecare metru pătrat costă
Suprafața utilă este de cele mai multe ori factorul determinant când vine vorba de o locuință, mai ales cand vorbim de preț. Până la urmă totul se rezumă la bani. În Bucureşti, spre exemplu, preţul mediu pe metru pătrat util este de 1.310 euro. În Iaşi, locuinţele se tranzacţionează cu 1.000 de euro/mp util, în Braşov preţul este de 1.120 de euro/mp util, Constanţa – 1.140 euro/mp util, Timişoara – 1.210 euro/mp util, Cluj-Napoca – 1.570 euro/mp util, potrivit ZF.
Cu toate acestea, metrul pătrat într-o casă costă nu doar să-l construiești sau cumperi, ci și să-l întreții lună de lună, timp de 30 ani de exemplu (facturi lunare pentru încălzire, răcire, ventilare etc). Costul de întreținere diferă de la o situație la alta și variază în funcție de cât de performantă este casa din punct de vedere termic, de sursa de încălzire, obiceiurile ocupanților și alți factori. Costul de întreținere iarna de exemplu diferă foarte mult de la o persoană care stă la 20-22 grade față de alta care doarme la 25-27 grade cu geamul rabatat pentru aer proaspăt.
Însă putem judeca lucrurile foarte simplu după următorul raționament: plătim 100% pentru fiecare mp util în plus, pe care îl folosim între 5-10% din timp.
De ce vor românii case mari
Sunt mai multe motive, de la simplul fapt că vrem să ne simțim liberi într-un spațiu suficient care să nu ne îngrădească, și până la faptul că vrem să arătăm un anumit statut social. Iată 5 motive cele mai des întâlnite pentru care oamenii aleg mai mult spațiu:
Mai mult spațiu, mai mult prestigiu - de la sine înțeles, în contextul în care propria casa este un scop în sine pentru majoritatea oamenilor obișnuiți și transmite ceva despre fiecare. Acest aspect a fost foarte bine surprins în documentarul Mandrie si Beton ce scoate în evidenta tendința românilor plecați în străinătate de a construi case din beton foarte mari.
Copii nostrii și copii lor vor locui cu noi și trebuie să aibă spațiu - deși diferențele de la o generație la alta sunt din ce în ce mai mari și ”millennials” sau ”generatia Z” au cu siguranță alte obiective în viață decât locuit cu părinții.
Sunt unii oameni cărora le place să aibă oameni în jurul lor cu diferite ocazii și dimensioneaza totul ca atare. Sărbătorile împreună cu familia sau un grătar în weekend au nevoie de spațiu, care rămâne neutilizat în restul timpului. El poate fi totuși dezvoltat în exteriorul casei, în aer liber.
Nu strică un dormitor în plus când mai vine o rudă în vizită - într-adevăr, e foarte utilă o camera în plus, dar câte vizite anuale trebuie sa ai ca să merite investiția.
Avem tendința de a strânge lucrurile pe care nu le mai folosim și a le pune deoparte pentru eventualitatea în care le mai folosim, și astfel crește nevoia de spațiu în plus și totodată senzația de aglomerare în casă.
La urma urmei, o casă trebuie proiectată să răspundă nevoilor de locuire și să fie în primul rând o casă, și nu un spațiu de depozitare, pensiune sau loc de evenimente. Casa trebuie să fie în primul rând un cămin confortabil și plăcut pentru ocupanți, fară a fi totodată o povara financiară lunară - fie că vorbim de facturile lunare de întreținere sau de rata creditului ipotecar.
Judecând după evenimentele întâmplate în ultimele săptămâni de pandemie COVID-19 și izolare la domiciliu, locuințele noastre au devenit nu doar cămine, ci și birouri și spații în care ne petrecem timpul permanent. În acest context, este foarte util ca spațiul interior să fie ușor reconfigurabil și funcțional în ambele scenarii: de dormit și de lucru.
Cum alegem suprafața potrivită?
O întrebare la care mulți arhitecți caută răspunsul perfect. Diferă foarte mult de la o persoană la alta și variază în funcție de obiceiuri, activitate, educație, statut social și lista poate continua. Conform estimărilor din acest studiu, o persoană obișnuită are nevoie de minim 9,2 mp și maxim 37 mp într-o locuință pentru a se simți confortabil.
Însă și aici, există o ”regulă a degetului mare”:
Pentru fiecare dormitor este nevoie de spațiu pentru 2 persoane în living sau dining.
Sunt foarte multe întrebări pe care fiecare trebuie să și le pună înainte să cumpere sau să-și construiască o casă. În primul rând, cât timp petreci efectiv în acea casă zilnic și cât timp ești plecat la lucru sau în weekend în călătorii? Îți petreci timpul liber în interior sau pe-afară meșterind în jurul casei? Lista poate continua cu multe alte întrebări despre obiceiurile tale și cum te vezi locuind cu familia în viitor, realist vorbind. Este important sa ne raportăm la viitor când construim o casă, însă nu la viitorul foarte îndepărtat, mai ales în contextul dezvoltării accelerate din prezent.
Din punctul nostru de vedere, nu ai nevoie de 200 mp să trăiești bine, poți să trăiești la fel de confortabil în mai puțin. De la premiza aceasta am plecat când am dezvoltat Casele modulare prefabricate NIDUS, în care am îmbinat tehnologia de prefabricare și ușurința de asamblare cu spațiul interior sufiecient cât să asigure confortul necesar oricărui individ, cuplu sau familie.
Fiecare casă NIDUS este un ”cuib” confortabil, un cămin primitor pentru oricine vrea să se simtă ca acasă în orice împrejurare: foarte ușor de construit, cu impact redus asupra mediului, eficient energetic și cu costuri reduse de întreținere și mentenanță.