Caută
  • Nidus Team

IMPACTUL CLĂDIRILOR ASUPRA MEDIULUI

Actualizată în: 30 Apr. 2020

Cum pot materialele naturale de construcție să reducă considerabil amprenta de carbon a unei clădiri


Sectorul clădirilor și schimbările climatice

Sectorul clădirilor are un impact semnificativ asupra mediului (40% consum de energie și 36% emisii de CO2) și este de ceva vreme una dintre prioritățile Uniunii Europene, care a emis directive și a propus obiective ambițioase pe următorii ani în această direcție. Poate cea mai cunoscută dintre ele este directiva 844/2018 ce aduce în discuție clădirile nZEB (nearly Zero Energy Buildings), adică acele clădiri cu consum de energie aproape zero ce vor fi obligatorii începând cu anul viitor.


De ce este important asta? Uniunea Europeană și-a luat angajamentul că până în 2050 să devină neutră din punct de vedere al impactului asupra mediului, anume să reducă la 0 emisiile de carbon din fiecare industrie. Un plan foarte ambițios.


Stilul nostru de viață și activitățile de zi cu zi au un efect asupra mediului înconjurător: mergem cu mașina la serviciu, ardem combustibil să producem curent electric sau căldură să ne încălzim casa, consumăm resurse ca să producem obiecte, bunuri și materiale de construcție și lista continuă. Toate acestea necesită energie, pe care o producem în mare parte din surse convenționale (ardem cărbuni, gaz, petrol) ce emit CO2 în atmosferă și duc la schimbările climatice care vor face planeta din ce în ce mai greu de locuit (anotimpuri extreme, secetă prelungită, inundații din cauza creșterii nivelului oceanelor și topirii ghețarilor). Care sunt consecințele, vezi în acest video.


Cu sectorul clădirilor care consumă aproape jumătate din totalul de energie și emite mai mult de o treime din emisiile CO2, este foarte important să înțelegem cum poate fi redus impactul pe care clădirile îl au asupra mediului.


Amprenta de carbon a unei clădiri

Reprezintă cantitatea totală de gaze cu efect de seră (CO2, CH4, N2O, O3 etc) produsă de o clădire pe durata ei de viață și include emisiile de carbon asociate cu:


1) consumul de energie (energia înglobată) necesar pentru fabricarea materialelor (extras materie primă, procesare & producție, transport etc) din care este construită clădirea și


2) consumul de energie necesar pentru întreținerea și operarea clădirii (electricitate, încălzire, climatizare etc).


Ca un ordin de mărime, o casă convențională din zidărie are înglobată între 50-80 t CO2 doar pentru construcție (adică au fost emise între 50-80t de CO2 în atmosferă pentru producția, transportul materialelor și construcția propriu-zisă a casei).