Caută
  • Nidus Team

PAIELE ÎN CONSTRUCȚII #2: CARACTERISTICI ȘI AVANTAJE

PROPRIETĂȚILE FIZICE ALE PAIELOR, CA MATERIAL DE CONSTRUCȚIE PENTRU CASE ECOLOGICE


În trecut, paiele erau utilizate în construcție pentru că erau o resursă disponibilă, iar tehnica de construcție era simplă și ieftină. În ultimii ani însă, datorită investițiilor în cercetare și dezvoltare, tehnica construcție cu paie a evoluat foarte mult și au fost dezvoltate astfel noi tehnologii prin care sunt puse în valoarea proprietățile fizice și termice ale paielor, pentru a construi locuințe nu doar rezistente structural, ci și eficiente energetic. Așadar, paiele au următoarele avantaje când vine vorba de aplicațiile în construcții:


1. IZOLAȚIE TERMICĂ

Paiele, prin alcătuirea lor, sunt un foarte bun izolant termic, dacă sunt compactate și uniformizate în elementele de construcție ale clădirii și au o durată de viață foarte lungă dacă sunt păstrate în condiții bune de umiditate - sub 25% (reamintim construcțiile de 100 de ani din SUA și Franța menționate ceva mai sus).

Conductivitatea termică a paielor poate atinge valori foarte bune și variază în funcție de mai mulți factori, precum: sistemul constructiv (modul în care sunt puse în structură), densitate, umiditate, orientarea fibrelor (paralele sau perpendiculare cu fluxul de căldură). Conform acestui studiu experimental pe mai multe eșantioane de paie, conductivitatea termică λ variază între 0.38-0,92 W/mK. Diferența este justificată în mare parte de densitatea paielor și poziția fibrelor în raport cu fluxul de căldură, paralel sau perpendicular cu peretele.


2. IZOLAȚIE FONICĂ

Paiele sunt un bun izolator acustic și performanța lor variază în funcție de densitatea lor și de gradul de omogenitate din elementele de construcție (ex. Paiele trebuie sa umple complet un perete, sa nu existe goluri). În urma analizei experimentale realizate de Universitatea Tehnică din Eindhoven conform ISO 140-3, realizate pe un perete din baloți de paie tencuit pe ambele fețe cu argila și var, rezultatele arată că nivelul de izolație fonică al paielor este de 55 dB, valoare care se apropie de sensibilitatea auzului uman. Deși pare mică, valoarea este foarte bună, comparativ cu un perete obișnuit de zidărie cu masivitatea mare care înregistrează rezultate mai slabe.


Pentru cei care au fost într-o casă cu baloți de paie, se poate observa că zgomotele din interior tind să se audă mai tare, deoarece interferează foarte puțin cu zgomotul de fundal din exterior. Când vorbim despre performanța acustică a unei clădiri, trebuie să privim totul din ansamblu: pe lângă elementele de construcție (pereți izolați, acoperiș, tâmplării eficiente) trebuie să luăm în considerare și îmbinările dintre elementele de construcție (ex. tâmplărie și perete) și infiltrațiile de aer, acestea influențând categoric acustica unei clădiri. Așadar, fiecare detaliu de execuție este important.


3. DURABILITATE

Primele case cu baloți de paie au fost construite la mijlocul anilor 1800 în Nebraska, SUA, mare parte din ele fiind renovate și vizitate de turiști în prezent. Poți afla mai multe despre istoria paielor în acest articol. Lucrările de recondiționare constau în mare parte în înlocuirea finisajelor și a acoperișului, paiele din interior fiind în condiții foarte bune, în ciuda umidității crescute a zonei. Paiele sunt fibre naturale bogate în silicați ce pot rezistă sute de ani în condiții favorabile de umiditate, oxigen și temperatură, condiții ce pot fi asigurate cu ușurință prin buna proiectare, execuție și mentenanță a clădirii. Așadar, paiele au trecut cu succes testul timpului.


4. PERMEABILITATE LA VAPORI ȘI NON TOXICITATE

Umiditatea și circulația necontrolată a vaporilor prin elementele de construcție sunt principala problemă care afectează integritatea materialelor și durabilitatea unei clădiri. Paiele sunt un material permeabil la vapori și apă în stare lichidă și prin urmare nu au nevoie de protecție specială cum ar fi barierele de vapori. Este recomandat în construcțiile cu paie ca finisajele interioare și exterioare să fie din materiale permeabile la vapori, cel mai întâlnite fiind tencuieli naturale pe bază de lut și/sau var, cu care paiele lucrează foarte bine. Astfel, la variații mari de umiditate, pereții cu paie ”respiră” și ajută la circulația vaporilor de apă, acționând ca un buffer pe termen lung. Pe lângă acestea, paiele sunt un material natural și nu conțin compuși chimici sau alte substanțe care ar putea afecta pe termen lung sănătatea ocupanților.