Caută
  • Nidus Team

PAIELE ÎN CONSTRUCȚII #3: SISTEME CONSTRUCTIVE

Actualizată în: 4 Sept. 2020

DE LA CASA CU BALOȚI DE PAIE LA CASA PASIVĂ MODERNĂ, PERFORMANTĂ


1. CASE CU BALOȚI DE PAIE

Cea mai veche și cunoscută tehnică de construcție cu paie și de departe cea mai simplă din punct de vedere tehnologic. Baloții de paie sunt folosiți ca umplutură și termoizolație în pereții casei, existând situații în care pot fi folosiți și la izolația acoperișului.

Baloții de paie rectangualari de mici dimensiuni (10-20kg și care au în general 45 cm grosime) sunt folosiți ca umplutură în structura casei, care poate fi de mai multe tipuri: stâlpi și grinzi din lemn sau metal sau structură timberframe. Dacă în trecut, în Nebraska, baloții de paie aveau rol structural (Nebraska Style) din lipsa de cherestea disponibilă și fiind zonă fără seism, în prezent paiele sunt folosite doar ca termoizolație, umplutură în pereți, în timp ce structura preia toate încărcările. Cu toate acestea, este recomandată utilizarea baloților cu densitatea cât mai mare, pentru a crește gradul de izolare termică al casei, dar și pentru un suport bun pentru finisaje. Densitatea unui balot de paie obișnuit variază între 40-80 kg/mc.

Există mai multe metode și tehnici de a construi case cu baloți de paie, fiecare având anumite particularități, însă procedeul este în principiu același: fundația de beton se hidroizolează înainte de a se așeza paiele (umiditatea crescută dăunează calității paielor pe termen lung) în cadrul structurii. Baloții se așează unul peste altul și planeitatea pereților din baloți se asigură fie prin sfori care să țină baloții laolaltă, fie prin tije metalice sau placare cu rastel de lemn. Există situații în care și structura acoperișului se proiectează de așa natură încât să fie izolată cu baloți de paie.

Pereții din baloți de paie se acoperă de regulă cu tencuieli și gleturi fie pe bază de argilă, fie pe bază de var și nisip, aplicate pe un strat suport de plasă de armare cu șuruburi sau capse. Se folosesc astfel de finisaje permeabile la vapori, deoarece peretele cu paie are nevoie să ”respire” și astfel finisajele trebuie să permită circulația vaporilor în ambele direcții (interior și exterior). Printre alte beneficii, finisajele naturale din argilă și var ajută la reglarea umidității și temperaturii la interior, datorită masivității termice ridicate. Mai multe detalii despre argila în construcții în acest articol. Așadar, în casele cu baloți de paie trebuie evitate finisajele impermeabile la vapori.


<