Caută
  • Nidus Team

PAIELE ÎN CONSTRUCȚII #4: MITURI ȘI ÎNTREBĂRI FRECVENTE

RĂSPUNDEM LA CELE MAI DES ÎNTÂLNITE 6 ÎNTREBĂRI ȘI MITURI DESPRE PAIE


Primim foarte des întrebări despre paie și cum le folosim în casele NIDUS, în special de la cei pentru care paiele sunt ceva nou în construcții. Și este de înțeles, fiind vorba de un material mai puțin obișnuit în prezent pentru astfel de aplicații. Așadar, răspundem la cele mai des întâlnite întrebări și mituri despre paie (sau mai bine zis construcții cu paie):


1. CUM SE COMPORTĂ LA FOC O CASĂ CU PAIE?

Poate primul lucru la care te gândești, cum aprinzi un foc cu o mână de paie. Așa este, paiele sunt un material combustibil, întrețin arderea și se aprind foarte ușor atunci când sunt libere și aerate. Dar când sunt comprimate și dense, devine tot mai dificil să propage focul sub flacără, datorită 1) conținutului redus de oxigen dintre fibre, și 2) conținutului foarte mare de silicați, între 3-14%, care împiedică propagarea focului: pe măsură ce încep sa ardă, se formează un strat carbonizat care izolează restul paielor din interior. Paiele ard, dar foarte greu. Imaginează-ți că încerci să arzi o coală de hârtie, apoi un DEX cu bricheta, probabil că se termină gazul până începe să se propage focul.


Însă, într-o construcție, paiele nu vor fi niciodată aparente la interior sau exterior, ci sunt acoperite și etanșate de materialele de finisaj. În construcțiile clasice cu baloți de paie, tencuiala cu argilă sau var sunt printre cele mai întâlnite finisaje, iar în construcțiile cu panouri de paie sau paie mărunțite, se optează și pentru alte finisaje din placaje lemn, gips carton sau argilă, împreună cu membrana anticondens și elementele de decor. În felul acesta, focul întâlnește mai întâi elementul de finisaj, până să ajungă la paie. Consiliul Național de Cercetare din Canada a testat în 1990 un perete din baloți de paie tencuit pe ambele fețe, care a rezistat mai bine de 2 ore la 1100 ℃ până să cedeze (flacăra a pătruns pe cealaltă parte a peretelui). Un studiu experimental mai recent din 2017 relevă aceleași rezultate, ce pot fi urmărite în acest video. De asemenea, mai multe încercări la foc a elementelor de construcție cu paie sunt surprinse în acest articol.

Peretele cu paie testat în camera de ardere. Sursa: studiul experimental menționat mai sus

Când vine vorba de foc, noi preferăm prevenția înainte de toate și abordăm problema din alt punct: care sunt sursele care ar putea provoca un incendiu într-o casă?

  1. sursa de încălzire cu flacără din interior care poate avea un defect;

  2. un scurt circuit într-o instalație electrică dimensionată și executată greșit;

  3. neatenție...suntem oameni;

  4. evenimente în afara controlului nostru pe care nu le putem preveni.

Până la urmă, într-o casă eficientă cu un necesar mic de căldură, sursa de căldura poate fi înlocuită cu una electrică, alimentată de o instalație electrică proiectată și executată de profesioniști conform normativelor. Astfel reducem semnificativ riscul unui incendiu.


Concluzionând capitolul foc. Dacă o casă cu paie poate arde pentru că are paie, una din zidărie nu poate arde pentru că e din zidărie? Până la urmă, în situația nefericită a unui incendiu, cel mai important lucru este să evacuăm clădirea în siguranță, sau să salvăm bunurile materiale? Având în vedere materialele cu care este mobilată o casă (majoritatea polimeri și materiale combustibile), în situația unui incendiu, cu greu mai poate fi stins focul în timp util, până să ajungă flacăra la elementele structurale, iar gazele de ardere toxice sunt cele care fac victime în general.