Caută
  • Nidus Team

PERFORMANȚA TERMICĂ: CASA NIDUS vs CASĂ CONVENȚIONALĂ DIN ZIDĂRIE

Actualizată în: 30 Apr. 2020

O casă eficientă energetic

Performanța energetică a devenit în ultimii ani un aspect foarte important în ecuația unei clădiri, fiind direct corelată cu nivelul costurilor unei clădiri pe durata de operare. O casă eficientă energetic are implicit costuri lunare de întreținere mai mici (utilități, confort, mentenanță) iar dacă ne raportăm la o perioadă de 50 ani, putem ajunge la o valoare de 2-3 ori mai mare decât costul inițial al clădirii.


Conform standardului de casă pasivă - PassivHaus, performanța termică a unei clădiri este determinată de: etanșeitatea la aer, punțile termice, instalațiile într-o mai mică măsură și nu în ultimul rând, anvelopa termică; aceasta are un rol semnificativ în schimbul de energie dintre interior și exterior: căldura care se pierde prin pereți iarna și supraîncălzirea de pe timpul verii.


În acest articol vom aborda doar anvelopa termică și lăsăm restul criteriilor pentru alte articole viitoare.


Anvelopa termică a unei clădiri este compusă din: suprafețe opace (pereți, acoperiș, pardoseală) și suprafețe vitrate (ferestre și uși). Fiecare element al anvelopei pierde căldură în funcție de rezistența sa termică. Cu cât rezistența termică este mai mică, cu atât pierderile de căldură sunt mai mari, și vice-versa.


Așadar, rezistența termică a anvelopei determină în mare măsură pierderile de căldură ale casei. Prin urmare, urmărim ca această valoare să fie cât mai mare, pentru a crește performanța termică și limita pierderile de căldură.


Pentru a construi o casă eficientă energetic, sunt foarte importante materialele de construcție și modul în care sunt utilizate pentru structură și termosistem.Comparație performanță termică

Pentru analiza comparativă, am considerat 2 configurații de pereți având aceeași suprafață de 1 m2: un perete NIDUS și unul convențional de zidărie, folosind softul de calcul dedicat Ubakus.


Perete NIDUS Condor

<