Nidus Team
PERFORMANȚA TERMICĂ: CASA NIDUS vs CASĂ CONVENȚIONALĂ DIN ZIDĂRIE
Actualizată în: 30 apr. 2020
O casă eficientă energetic
Performanța energetică a devenit în ultimii ani un aspect foarte important în ecuația unei clădiri, fiind direct corelată cu nivelul costurilor unei clădiri pe durata de operare. O casă eficientă energetic are implicit costuri lunare de întreținere mai mici (utilități, confort, mentenanță) iar dacă ne raportăm la o perioadă de 50 ani, putem ajunge la o valoare de 2-3 ori mai mare decât costul inițial al clădirii.
Conform standardului de casă pasivă - PassivHaus, performanța termică a unei clădiri este determinată de: etanșeitatea la aer, punțile termice, instalațiile într-o mai mică măsură și nu în ultimul rând, anvelopa termică; aceasta are un rol semnificativ în schimbul de energie dintre interior și exterior: căldura care se pierde prin pereți iarna și supraîncălzirea de pe timpul verii.
În acest articol vom aborda doar anvelopa termică și lăsăm restul criteriilor pentru alte articole viitoare.
Anvelopa termică a unei clădiri este compusă din: suprafețe opace (pereți, acoperiș, pardoseală) și suprafețe vitrate (ferestre și uși). Fiecare element al anvelopei pierde căldură în funcție de rezistența sa termică. Cu cât rezistența termică este mai mică, cu atât pierderile de căldură sunt mai mari, și vice-versa.
Așadar, rezistența termică a anvelopei determină în mare măsură pierderile de căldură ale casei. Prin urmare, urmărim ca această valoare să fie cât mai mare, pentru a crește performanța termică și limita pierderile de căldură.
Pentru a construi o casă eficientă energetic, sunt foarte importante materialele de construcție și modul în care sunt utilizate pentru structură și termosistem.
Comparație performanță termică
Pentru analiza comparativă, am considerat 2 configurații de pereți având aceeași suprafață de 1 m2: un perete NIDUS și unul convențional de zidărie, folosind softul de calcul dedicat Ubakus.


În ceea ce privește performanța termică, coeficientul de transfer termic U măsoară cantitatea de energie care se transferă prin perete, măsurată în W/mp*K și este inversul rezistenței termice, R=1/U (m2*K/W). Sunt valori complementare care măsoară același fenomen, de transfer de căldură prin-o suprafată. Diferența e în nomenclatură. În România de exemplu folosim valoarea R, în Germania se folosește foarte mult valoarea U.
Ca valori de referință, normativul românesc C107/2005 cere ca rezistența minimă a pereților exteriori să fie R'=1,51 mp*K/W (sau U=0,38 W/m2K) iar standardul PassivHaus cere ca valoarea U<0,15 W/mp*K (sau U=6,67 W/mp*K)...au cam rămas în urmă normativele noastre.
Așadar, pentru cele 2 configurații de pereți avem următoarele rezultate:
Perete NIDUS R = 11,1 mp*K/W sau U = 0,090 W/mp*K;
Perete zidărie R = 4,85 mp*K/W sau U = 0,206 W/mp*K;
Peretele NIDUS este de 2,2 ori mai eficient decât peretele de zidărie și îndeplinește și criteriul casei pasive pentru pentru izolarea termică corespunzătoare.
Am comparat mere cu mere
Ca să avem același grad de comparație, anume aceeasi rezistența termică, am configurat peretele de zidărie ca să ajungem la aceeași performanță termică cu peretele NIDUS.

Este nevoie de 280 mm de polistiren în plus (în total 380 mm) pentru a ajunge la aceeași rezistență termică (R = 11,1 mp*K/W) iar grosimea totală a peretelui ajunge la 730 mm, motiv pentru care acestă configurație nu este fezabilă nici ca dimensiune și nici ca investiție.
În concluzie
Din punct de vedere al performanței termice, configurația de perte NIDUS este de 2 ori mai eficientă decât cea a unui perete convențional de zidărie, iar acest lucru care se transpune în consumul de energie pentru încălzire/răcire și implicit în costurile de operare ale casei. O casă mai bine izolată are pierderi de căldură mai mici prin anvelopa termică, iar casa modulară naturală NIDUS este foarte bine izolată termic cu TERMOPAIE.
Despre costuri am vorbit mai pe larg în articolul Analiză cost beneficiu: casa NIDUS vs casă convențională zidărie.
#analiza #comparatie #performantatermica #anvelopatermica #termopaie #izolatie #passivhaus