Caută
  • Nidus Team

PUȚUL CANADIAN: UN SISTEM PASIV DE CLIMATIZARE A AERULUI

Cum putem valorifica potențialul termic al solului, pentru a asigura, cu costuri minime, confortul termic al casei


Energia geotermală

După cum știți deja, suntem pasionați de sustenabilitate când vine vorba de construcții și căutăm mereu să găsim soluții mai bune de a eficientiza o clădire și de asemenea de a valorifica energia din surse regenerabile disponibilă în jurul nostru. Una dintre acestea este energia geotermală (sau energia pământului), care este disponibilă din abundență și fără întrerupere, indiferent că e zi sau noapte, iarnă sau vară, climat cald sau rece.


Poate fi valorificată fie pentru aplicații industriale, cum ar fi parcurile geotermale ce produc energie electrică, cât și în aplicații rezidențiale, mult mai ușor de realizat. Cele mai întâlnite soluții pentru locuințe sunt pompele de căldură sol-apă sau geotermale, care folosesc potențialul termic de mică adâncime a solului pentru încălzirea/răcirea unei locuințe. Aceste sisteme sunt foarte eficiente si au un coeficient de performanță (COP) între 5,3-5,4. Marele dezavantaj însă este costul de investiție mare, datorat în mare parte forajului, care poate ajunge până la zeci chiar sute de metri adâncime, în funcție de caracteristicile solului.Puțul Canadian

O altă metodă mai simplă de valorificare a potențialului termic al pământului este schimbătorul de căldură sol-aer, sau denumit generic ”Puț Canadian”. Principiul său de funcționare este simplu: aerul proaspăt de afară este introdus în interiorul casei printr-un tub îngropat în pământ, astfel încălzindu-se sau răcindu-se datorită schimbului de căldură cu solul. Variațiile de temperatură ale solului pe tot parcursul anului sunt direct proporționale cu adâncimea. Cu cât este mergem mai adânc în pământ, temperatura solului devine constantă indiferent de sezon.


Sistemul este compus dintr-un tub îngropat în pământ, un ventilator care trage aerul de la exterior la interior, un grilaj la capătul țevii din exterior, pentru a preveni accesul rozătoarelor sau gunoaielor în tub. Tubul trebuie prevăzut cu o pantă de 2-3% necesară pentru evacuarea condensului, care se realizează la cel mai capătul cel mai de jos al tubului.


Principiu de functionare al Puțului Canadian. O tehnologie simpla de valorificare a energiei geotermale prin care se aerul de ventilare este racit sau incalzit pasiv prin energia solului. Este o solutie ecologica care se preteaza foarte bine caselor pasive.
Principiu de functionare al Putului Canadian

Eficiența sistemului este determinată în mare parte de adâncimea la care este îngropat tubul, de lungimea tubului și de tipul de sol. Toți acești parametri se iau în calcul atunci când se dimensionează sistemul. De exemplu, în scenariul de vară, dacă temperatura exterioară este 35°C, sistemul poate răci aerul până la 20°C. În scenariu de iarnă, aerul exterior la -5°C poate fi încălzit până pe la 7-8°C. Consumul de energie necesar pentru tot acest proces este cel al unui ventilator, să zicem maxim 40Wh. Acum să ne imaginăm și cât ne-ar costa vara să răcim aerul cu 15°C prin metode mai convenționale cum ar fi un aer condiționat care are un consum de 2000Wh.


Puțul Canadian are însă și câteva dezavantaje. Unul dintre ele este costul de investiție, deoarece tubul trebuie să fi unul special, tratat cu ioni de argint la interior pentru a preveni apariția bacteriilor. Un alt dezavantaj este legat de calitatea aerului introdus la interior și de posibilitatea ca radonul să pătrundă în tub și să ”polueze” aerul.


Radonul este un gaz radioactiv toxic ce se formează prin descompunerea uraniului din pământ. Este inodor și incolor și pătrunde în clădiri prin elementele poroase ca fundațiile de beton, puțurile de apă și, evident, și prin tubulatura unui puț canadian. Nu ține cont de clădire, fie veche sau nouă, fie cu fundație de beton sau pământ. Radonul se găsește în sol, roci și apă nu poate fi detectat de om, decât prin aparate speciale de măsură. Este un gaz radioactiv, și în consecință cancerigen. Este considerat de Organizația Mondială a Sănătății a doua cauză principală a cancerul pulmonar, după fumat.