top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiNidus Team

SHOU SUGI BAN: UN MATERIAL NATURAL CE TRECE TESTUL TIMPULUI

Tehnica japoneză de prezervare a lemnului, pentru locuințe durabile, elegante și prietenoase cu mediul


Istoric

Yakisugi () este o tehnică japoneză de prezervare a lemnului prin ardere sau carbonizare. În japoneză Yaki înseamnă să încălzești cu foc și Sugi înseamnă chiparos. Mai este cunoscut și sub numele Shou Sugi Ban (焼杉板). Tehnica datează din secolul VII și este este un element predominant in arhitectura japoneză. Templul Horyuji, cea mai veche clădire de lemn din lume datează din 711 d.Hr. a fost construit folosind această metodă.


Lemnul Shou Sugi Ban este foarte des întâlnit în arhitectura japoneză unde este considerat un finisaj relativ ieftin și ușor de procurat. În arhitectura modernă însă, este considerat un material chic și design elegant, datorită culorii sale negre deosebite.


Tehnica de producție

Tehnica se aplică fie pentru lemn structural sau finisaj. Noi o folosim pentru a crea fațada din lemn de brad de pe casele modulare NIDUS.


Este o metoda simpla dar eficientă de tratare a lemnului și constă în câteva etape succesive:


  1. Ardere - se arde scândura pe una sau ambele fețe, până se formează un strat subțire de lemn carbonizat. Gradul de ardere diferă în funcție de aspectul dorit: se arde un strat mai gros pentru un aspect de genul ”piele de crocodil” sau doar un strat superficial pentru a scoate în evidență fibra lemnoasă. Este foarte important ca lemnul să fie de esență moale (ex. brad, pin, molid, cedru), pentru ca stratul carbonizat să fie omogen.

  2. Periere - pentru a îndepărta stratul de cenusă și a nivela scândura.

  3. Curățare - se spală scândura de cenușa periată și rămân vizibile eventualele imperfecțiuni sau zone nearse ce pot fi remediate.

  4. Dat cu ulei sau vopsea - nu se specifică un anumit tip. Noi folosim ulei de in. Ca nuanțe de culoase, sunt preferate cele care se combină armonios cu fibra arsă a lemnului.

  5. Uscare - fie mai rapid prin ardere superficială, ceea ce ajută la impregnarea uleiului în fibra lemnului, fie prin uscare naturală.

Poți vedea întreg procesul în acest video foarte fain. Procesul de fabricare poate fi realizat fie manual, cu un simplu arzător, sau industrializat cu autorul utilajelor specializate.


Beneficii

Shou Sugi Ban este o tehnică simplă dar eficace de tratare a lemnului, ce-i crește durabilitatea în timp. În varianta de finisaj, lemnul devine impermeabil la apă și nu are nevoie de mentenanță, spre deosebire de un lambriu obișnuit de fațadă ce trebuie tratat periodic. Totodată, lemul astfel tratat devine rezistent la intemperii radiațiile UV, paraziți, putregai și chiar foc, prin simplul fapt că fibra arsă pe suprafață și impregnată cu ulei devine un bun izolant.


Procesul de ”fabricare” este rudimentar, ecologic și cu impact redus asupra mediului, care nu necesită aparatură complexă, muncă calificată sau soluții chimice. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care am ales astfel de soluție. Ne orientăm căntre arhitectura tradițională, la modul în care erau utilizate materialele pe vremuri și le combinăm cu tehnologia disponibilă în prezent pentru a crea sisteme constructive performante și eficiente din punct de vedere logistic și al costutilor.


#finisaje #shousugiban #lemn

873 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page