TEHNOLOGIA TRAROM
Structură modulară din lemn de agrementat, cu un grad ridicat de rezistență


TRAROM este un proiect de cercetare în care au fost studiate, analizate și testate mai multe sisteme structurale din lemn utilizate preponderent în construcția caselor traditionale romanesti. Proiectul a avut ca obiectiv determinarea celui mai performant sistem structural, din punct de vedere al rezistenței la forta tăietoare care simuleaza comportarea structurii în timpul unui cutremur, conform EUROCOD 5.
Sistemele structurale propuse urmăresc utilizarea elementelor din lemn cat mai simple, cat mai ușor de executat, fără a fi nevoie de forța de munca calificată. Lemnul din care sunt făcuți stâlpii și grinzile ramei au grosimi între 4 și 6 cm și între 2 și 2,5 cm pentru scândurile așezate peste la 45 grade. Îmbinările și conexiunile dintre elemente sunt realizate prin fixare mecanică în șuruburi sau cuie de diferite dimensiuni.
Fiecare sistem structural a fost testat sub aceleași condiții cu o forță care să simuleze cât mai fidel încărcările date de vânt, zăpadă și seism în condiții reale de utilizare. Astfel a rezultat o forță de 45 kN aplicată la partea superioară a peretelui.


Curbă histeretică specimen 4
În urma testelor realizate pe fiecare sistem structural în parte, cel mai performant dintre ele s-a dovedit a fi structura cu rastel de scânduri, avand o rezistentă la forța de forfecare de 70 kN.
Casele modulare naturale Nidus sunt construite din structură TRAROM din cadre din lemn prelucrat local și responsabil, uscat și agrementat pentru construcții. Placarea este realizata cu scânduri dispuse la 45 grade în direcții opuse pe o față și pe cealalta (tehnologia cu rastel de scânduri), specimen 4 în figura de mai sus, pentru a-i asigura o rigiditate sporită și a crea spațiul în care este introdusă termoizolatia ecologică din paie măcinate și suflate. Nu au fost utilizate placaje din material lemnos procesat chimic (OSB, MDF, HDF) pentru a evita emisiile de compuși organici volatili (COV) sau formaldehidă, care sunt toxici în anumite concentrații și dăunatori ocupantilor pe termen lung.
Mai multe detalii despre proiectul TRAROM pot fi accesate aici.