top of page

TERMOPAIE®

Termoizolație ecologică și performantă din paie mărunțite și suflate

chopped straw.png

Deși la prima vedere pare un material neobișnuit pentru construcții, paiele au o istorie bogată în construcția primelor case de pe continentul american încă din secolul XVII. De mai bine de 200 de ani, casele ecologice cu paie, fie sub formă de baloți sau placaje, sunt o tendință care a devenit din ce în ce mai populară în ultimii 40 de ani în vestul Europei și nu numai. 

 

Paiul de grâu (sau alte cereale asemănătotoare) este un produs vegetal, natural și ecologic format din fotosinteza, alimentat de soare, care necesita doar cantități mici de energie pentru procesare. Este un produs secundar al producției de cereale și este considerat un deșeu, deși în prezent este utilizat pentru așternutul animalelor, ca biocombustibil, și din din ce în ce mai utilizat în industria construcțiilor.

Casele eco pasive modulare Nidus sunte termoizolate cu paie prin tehnologia  "blow-in loose chopped straw". Aceasta presupune ca paiele sa fie foarte bine curățate și cernute de praf si impuritati în procese repetate, sunt apoi măcinate și suflate în structura modulară de tip framing la o densitate de 100 kg/m3. Umiditatea este controlată la sub 14%, pentru a nu influența performanța termică și a preveni apariția mucegaiului. Această tehnologie ne permite să prefabricăm modulele într-un timp foarte scurt.   

MATERIAL  NATURAL 

doar paie de grâu, orz și triticale fără aditivi sau compuși chimici

BUN
TERMOIZOLANT

coeficient de transfer λ=0,044 W/mk la o densitate de 100 kg/m3

ABSORB

DIOXID DE CARBON 

prin fotosinteză din atmosferă și stochează 1,35 kg CO2/kg material

SURSĂ 
REGENERABILĂ

materia primă provine din recolte anuale produse local

BUN
FONOIZOLANT

datorită densității mari a paielor în pereți, pardoseală și acoperiș

PAIELE ÎN LUME

Producători, constructori și asociații care dezvoltă tehnologii cu paie 

UP-Straw 

Nord Vestul Europei

UP-Straw este un proiect european de cercetare cu scopul de a dezvolta tehnologii și procese noi de prelucrare și producere materiale de construcție ecologice cu și din paie. Bugetul proiectului este de 6,4 milioane de euro și implică țări precum Marea Britanie, Olanda, Belgia, Germania și Franța, unde au fost și sunt în continuare dezvoltate construcții rezidențiale, comerciale și publice cu paie în diferite configurații: baloți de paie, plăci de paie sau paie mărunțite suflate. Este cel mai mare proiect de dezvoltare dedicat exclusiv îndustriei de prelucrare a paielor pentru construcții.

bottom of page