top of page

VENTILAȚIE

Sistem de ventilație cu recuperare de căldură pentru o casă sănătoasă

Ne petrecem peste 80% din timp în interiorul unei clădiri, la lucru sau acasă, și astfel calitatea aerului interior are un rol foarte important asupra sănătății noastre. Calitatea aerului interior este defint de mai multi parametri, cum ar fi: CO2, umiditate, COV (compusi organici volatili), formaldehida si particule de praf.

Cea mai întâlnită metodă de ventilare este ventilarea naturală, ce constă în deschiderea ferestrelor si ușilor pentru reîmprospatarea aerului interior. Este cea mai simpla și totodată foarte mare consumatoare de energie în sezonul rece sau cald.

Noi considerăm obligatorie instalarea unui sistem de ventilație mecanică cu recuperare de căldură, motiv pentru care fiecare casă modulară naturală NIDUS este echipată cu un astfel de sistem, fie centralizat sau descentralizat. Un sistem de ventilație cu recuperare de căldură asigură aportul de aer proaspăt la interior, cu un consum minim de energie. Acesta este obligatoriu în standardul Passivhaus, care cere ca fiecare sistem de ventilație cu recuperare de căldură să aibă eficiența schimbului de căldură de minim 75%. 

Recuperatorul de caldură este un echipament care concomitent introduce aerul proaspăt de afară (exemplu la 0 °C) și elimină aerul viciat din interior (exemplu 20 °C), schimbând căldură între ele, fără a le amesteca însă, cu o eficiență de peste 75%. Rezultă astfel că aerul proaspăt introdus are o temperatura medie de 15 °C. Astfel se asigura aportul de aer proaspăt cu un consum minim de electricitate (2 ventilatoare).

bottom of page